MMA HISTORY

                                                                    MMA

Kao što smo već spomenuli UFC sa svojom prvom priredbom započinje 12.studenog 1993. Prvi borac koji je privukao pozornost bio je Brazilac Royce Gracie koji je zahvaljujući vještini Brazilske jiu-jitsu ostvario velike rezultate u prvim turnirima UFC-a. Royce Gracie osvaja UFC 1,2, i 4 turnir pobijedivši u istome danu po tri protivnika. Na petoj priredbi prvi puta se pojavljuje Rus Oleg Taktarov koji osvaja UFC 6 te se pokazuje kao kvalitetan borac dostojan svakog protivnika. Na istoj priredbi su se susreli Ken Shamrock i Dan Severn u Superfight borbi , Shamrock pobjeđuje te tako postaje prvi UFC Superfight prvak. UFC postaje sve popularniji u Americi te privlači mnogo boraca koji se žele okušati u oktagonu i pokazati svoje sposobnosti. 12.srpnja 1996. UFC održava svoju desetu priredbu na kojoj nastupaju imena koja se i danas pojavljuju u oktagonu , Mark Coleman u polufinalnoj borbi pobjeđuje Gary Goodridgea te se plasira u finale gdje tehničkim nokautom pobjeđuje Don Fryea i tako osvaja UFC 10 a nešto kasnije i UFC 11 . Coleman postaje jedan od najboljih boraca što je potvrdio na 12-oj priredbi pobijedivši Dan Severna gušenjem i tako postao prvi nositelj UFC –ovog pojasa teške kategorije.
1997. godine UFC organizira još tri priredbe od kojih je jedna održana u Japanu, to je ujedno bila i prva priredba koja je održana izvan Amerike. Nešto kasnije iste godine UFC-u započinje dugogodišnja noćna mora imena PRIDE. Japanci potaknuti Američkom organizacijom odlučuju pokrenuti vlastitu i tako se 11.listopada održava prva PRIDE-ova priredba na kojoj nastupaju borci koji su već nastupali u UFC oktagonu Gary Goodridge, Oleg Taktarov te Dan Severn uveličavaju PRIDE 1.
1998. godine UFC održava ukupno tri priredbe od kojih pozornost privlači UFC 17 gdje se prvi puta pojavljuju Chuck Liddell pobjedom nad Noe Hernandezom, te Dan Henderson koji pobjedom nad Carlos Newtonom osvaja turnir srednje kategorije. UFC iste godine odlazi u Brazil gdje prvi puta nastupa Wanderlei Silva koji gubi meč u 44-toj sekundi prve runde od Brazilca Vitora Belforta. PRIDE u 1998. godini također priređuje tri priredbe na kojima se prvi puta pojavljuje Japanac Kazushi Sakuraba pobjedom nad Vernon Whiteom. Na toj priredbi Nobuhiko Takada po drugi puta gubi od Brazilca Rickson Graciea.
Japan i Amerika bore se za titulu najbolje MMA organizacije.Sve više boraca želi se okušati u slobodnoj borbi u UFC-u i PRIDE-u, dolaze mnogi kvalitetni borci iz raznih dijelova svijeta.

1999. godine UFC priređuje pet vrhunskih priredbi na kojima se moglo vidjeti mnoštvo iskusnih boraca. Na UFC 19 Tito Ortiz drugi puta nastupa i ponovno odnosi pobjedu tehničkim nokautom svladavši Guy Mezgera u prvoj rundi borbe i već tada pokazuje kvalitetu i želju za pojasom koju je dobio nešto kasnije na priredbi UFC 22 gdje je trebalo svladati tada već iskusnog Frank Shamrocka, nakon četiri zanimljive runde Ortiz gubi meč i Shamrock ostaje prvak poluteške kategorije obranivši pojas po četvrti puta. Značajna borba također je bila i na priredbi UFC 23 gdje je tada opasni Kevin Randleman u petoj rundi nokautom pobijedio Pete Williamsa te tako postao prvak u teškoj kategoriji što je potvrdio obranivši pojas na UFC 26 pobijedivši Brazilca Pedro Rizza. U 2000. godini Tito Ortiz pobjedom nad Wanderlei Silvom postaje nositelj pojasa poluteške kategorije te pojas brani pet puta.Također zanimljiva priredba bila je UFC 28 gdje su se pojavila velika imena koja se i danas nalaze u samome vrhu najboljih boraca. Po prvi puta u oktagon je ušao Andrei Arlovski pobijedivši Aron Brinka polugom na ruci, uz njega pobjedu je odnio i Josh Barnett koji je tehničkim nokautom svladao Gan McGeea. Uz njihovo slavlje došla je i tuga za K. Randlemana koji je izgubio teškaški naslov porazom od Randy Couturea.
1999. godine PRIDE održava četiri priredbe. Gledanost privlače Japanski borci na PRIDE 5 Kazushi Sakuraba pobjeđuje Brazilca Vitor Belforta odlukom sudaca te Nobuhiko Takada koji pobjeđuje UFC zvijezdu Mark Colemana. Sljedeće godine PRIDE priređuje Grand Prix ,u polufinale ulaze Kazushi Sakuraba,Igor Vovchanchyn,Mark Coleman i Kazuyuki Fujita. Istoga dana u finalnoj borbi Mark Coleman pobjeđuje Vovchanchyna , udarcima koljenom u glavu Igor V. Je prisiljen tapkati te Mark Coleman zasluženo osvaja pojas Grand Prix-a. Treba spomenuti da je u 1999. I 2000. Godini najveći uspjeh napravio Wanderlei Silva nanizavši u dvije godine devet pobjeda nad velikim imenima poput Guy Mezgera,Dan Hendersona i drugih.

Jako značajno razdoblje u kojemu po prvi puta do izražaja dolaze najveća imena u povijesti : Randy Couture, Antônio Rodrigo Nogueira,Fedor Emelianenko i dr.

UFC početkom 2001. godine priređuje tridesetu po redu priredbu na kojoj tada već proslavljeni Tito Ortiz ulazi u oktagon sa Evan Tannerom. Ortiz pobjeđuje nokautom u prvoj rundi nakon samo 30 sec. borbe te tako zadržava pojas u poluteškoj kategoriji. Na istoj toj priredbi po drugi puta se pojavljuje Josh Barnett koji gubi meč nokautom od Brazilca Pedro Rizza. UFC 36 na rasporedu je bio 22. Ožujka 2002. na toj priredbi dolazi do značajne borbe između Josh Barnetta i Randy Couturea. Josh Barnett nakon tri pobjede i jednog poraza dobiva priliku za osvajanje pojasa teške kategorije, u oktagonu ga čeka Amerikanac Couture,pred kraj druge runde Barnett pobjeđuje tehničkim nokautom i postaje najmlađi UFC prvak sa samo 24 godine. Nedugo nakon slavlja Barnett gubi pojas zbog pozitivnog testa na steroide te mu se privremeno oduzima borilačka licenca. Nešto kasnije iste godine na priredbi UFC 39 Randy Couture i Ricco Rodriguez bore se za upražnjenu titulu teškaša. Couture gubi meč u petoj rundi borbe polugom na ruci. Na istoj priredbi prvi puta u oktagon ulazi Tim Sylvia i odnosi pobjedu nad Wesley Correirom.

Sredinom 2001 godine PRIDE priređuje svoju petnaestu priredbu na kojoj se prvi puta pojavljuje Brazilac Antônio Rodrigo Nogueira te za prvog protivnika dobiva Gary Goodridgea kojeg uspijeva prisiliti na predaju već u prvoj rundi. Nakon te pobjede Nogueira nastupa i na PRIDE 16 gdje pobjeđuje Amerikanca Mark Colemana. Može se reći da je najznačajnija priredba u 2001 godini bila PRIDE 17 na kojoj je održana borba između Heath Herringa i Nogueire za prvog nositelja pojasa u teškoj kategoriji. Nakon tri runde borbe jednoglasnom odlukom sudaca Antônio Rodrigo Nogueira postaje prvi nositelj pojasa teške kategorije. Na istoj toj priredbi Wanderlei Silva pobjedom nad Kazushi Sakurabom postaje prvi nositelj PRIDE FC pojasa srednje kategorije. Osim ovih velikana tada smo mogli vidjeti i borbu između Mirka Filipović i Nobuhiko Takade. Dok je Mirko insistirao na borbi u stojećem položaju Japanac je većinu vremena proveo u parteru te je na kraju meč završio bez pobjednika. Svoju najveću zvijezdu Japanci dobivaju na priredbi PRIDE 21 gdje se prvi puta pojavljuje Fedor Emelianenko koji odlukom sudaca pobjeđuje Semmy Schilta, na toj priredbi je došlo do jedne od najzanimljivijih borbi ikad koju svakako treba pogledati Don Frye vs Yoshihiro Takayama.

Tko je bolji,tko snažniji čija je taktika najučinkovitija? Randy Couture i Tim Sylvia haraju oktagonom dok na drugoj strani Fedor zauzima vodeću poziciju a Mirko Filipović i Antonio Nogueira ga prate u stopu.


Početkom 2003 godine na priredbi UFC 41 Tim Sylvia dobiva priliku za pojas teške kategorije,u oktagonu ga je čekao prvak Ricco Rodriguez kojeg je Sylvia uspio nokautirati za nešto više od tri minute borbe u prvoj rundi te tako postao nositelj pojasa teške kategorije. Nešto kasnije iste godine na priredbi UFC 43 Randy Couture ulazi u oktagon sa Chuck Liddellom te odnosi pobjedu tehničkim nokautom na početku treće runde da bi nakon toga na UFC 44 pobijedio Tito Ortiza odlukom sudaca koja je glasila 50-44, 50-44, 50-45 I tako postao prvi borac koji je osvojio pojas u dvije različite kategorije. Nakon velikih pobjeda Randy Couture na UFC 46 ostaje bez pojasa poluteške kategorije jer nije uspio svladati Brazilca Vitor Belforta koji je Coutura “završio” već u prvoj minuti borbe što je presudilo da se legendi Couturu da još jedna prilika te tako Couture već na priredbi UFC 49 vraća svoj pojas pobjedom nad Belfortom tehničkim nokautom u trećoj rundi i osvaja pojas po drugi puta. Također značajan podatak da je Tim Sylvia na priredbi UFC 44 pobjedio Amerikanca Gan McGeea nakon čega mu je oduzeta titula prvaka zbog pozitivnog rezultata na doping da bi nešto kasnije na UFC 48 u borbi za naslov izgubio od Frank Mira u prvoj minuti borbe polugom na ruci. Sylvia je u toj borbi ozbiljno ozlijedio desnu ruku ali i odlučio vratiti pojas …

PRIDE FC 2003 godinu počinje sa velikim borbama.
Na priredbi PRIDE 25 prvak Antonio Nogueira suprotstavlja se Ruskom borcu imena Fedor Emilianenko koji jednoglasnom odlukom sudaca postaje novi nositelj pojasa teške kategorije. Na sljedećoj priredbi Fedor se suprotstavlja Japanskom borcu Kazuyuki Fujiti koji u jednom trenutku uspijeva dobro uzdrmati Rusa te pokazati svima da Fedor nije nepobjediv ,ali na kraju je ipak Japanac poražen zahvatom gušenja. U istoj toj večeri nastupaju i dva predstavnika Hrvatske, Mike Benčić koji je poražen od Alistaira Overeema u prvoj rundi te nova teškaška zvijezda Mirko Filipović koji za protivnika dobiva tada vrhunskog borca Heath Herringa. Cro Cop nakon tri minute plasira jako snažan udarac nogom u jetru nakon čega borbu završava udarcima u parteru (ground & pound). CroCop je nakon te pobjede privukao veliku pozornost na sebe kao kvalitetnog borca što je i potvrdio u sljedećim nastupima pobijedivši Ron Watermana te nekadašnjeg UFC prvaka Josh Barnetta . Također valja spomenuti meč ,može se reći dvojice najatraktivnijih boraca Wanderlei Silva VS Quinton Jackson. U njihovim borbama mogla se namirisati ogromna mržnja i netrpeljivost. U ovoj borbi pobjedu je odnio Silva u drugoj rundi udarcima koljenom te tako zadržao titulu prvaka srednje kategorije. PRIDE je u 2003. Organizirao Championship Grand Prix na kojem su u Finale došli Antonio Nogueira pobjedom nad Rodriguezom i Mirko Filipović savršenom pobjedom nad Igorom Vovchanchyn. Nakon prve runde očigledna je bila ogromna prednost Mirka Filipović koji je na samom kraju runde jako uzdrmao Brazilca high kick-om. Tokom druge runde Nogueira uspijeva u zahvatu poluge te je Filipović bio prisiljen na predaju.

2004 godina također je bila značajna zbog održavanja priredbe Pride Shockwave 2004 odnosno finala Grand Prix-a. Nakon eliminacije mnogih vrhunskih boraca u finale su došli Fedor Emilianenko i Antonio Nogueira,pobjedu odnosi Fedor odlukom sudaca te tako zadržava pojas teške kategorije i dobiva pojas pobjednika Heavyweight Grand Prix-a 2004 godine.


UFC polako ali sigurno nastavlja sa vrhunskim borilačkim spektaklima dok se u Japanu osim spektakularnih borbi krajem 2006.g polako nadzire kraj vjerojatno najbolje MMA organizacije .


UFC 52- Randy Couture vs. Chuck Liddell prava poslastica za ljubitelje slobodne borbe. Tada već legendarni Couture nakon dvije minute borbe gubi od Liddella (KO) te ostaje bez pojasa poluteške kategorije. Chuck Liddell svoj pojas nešto kasnije na priredbi UFC 54 brani pobjedom nad Jeremy Hornom,UFC 57 ponovno pobjeđuje Randy Couturea,UFC 62 pobjeđuje Renata Sobral,UFC 66 pobjeđuje Tito Ortiza i zadržava pojas po četvrti puta. Značajan podatak je da Randy Couture nakon drugog poraza od Liddella na UFC 57 objavio da se povlači iz oktagona i odlazi u mirovinu. UFC 59 nam donosi borbu za naslov teške kategorije,za pojas se bore prvak Andrei Arlovski a njegov protivnik je ogromni Tim Sylvia. Nakon samo dvije minute borbe Sylvia pobjeđuje Arlovskog (TKO) i postaje novi prvak UFC-a. Na istoj toj priredbi nastupaju Tito Ortiz koji je pobijedio Forrest Griffina odlukom sudaca 30-27,28-29,29-27.
Tim Sylvia uspijeva obraniti pojas teške kategorije ponovno od Andrei Arlovskog na priredbi UFC 61 te nešto kasnije od Jeff Monsona pobjedom o kojoj su odlučivali sudci 50-45,49-46,49-46.

PRIDE FIGHTING CHAMPIONSHIPS 2005.g započinje sa spektakularnim priredbama tako već u Veljači priređuje PRIDE 29 gdje nastupa Hrvatska zvijezda Mirko Filipović koji odnosi pobjedu nad iskusnim Mark Colemanom u prvoj rundi (KO) . Jedan od zanimljivih podataka jest da je PRIDE 32 prva priredba koja je održana izvan Japana,u Las Vegasu što je na neki način zabrinulo čelnike UFC-a. Japanci su se pobrinuli da nastupe mnoge Američke zvijezde poput Dan Hendersona koji je svladao Vitor Belforta,Josh Barnett koji je pobijedio Pawela Nastulu,Kevin Randleman koji je poražen od Mauricia Rue te kao šećer na kraju Fedor Emelianenko koji u drugoj rundi savršenom polugom prisiljava Mark Colemana na tapkanje. Osim redovnih priredbi izdvajamo Pride Final Conflict 2005 gdje nakon dugog iščekivanja prvak Fedor E. dobiva najjačeg mogućeg izazivača Mirka Filipović. Borba dvojice veoma iskusnih boraca protekla je sa mnogo kritičnih situacija gdje su u nekim trenucima borici bili na rubu poraza,ipak nakon tri runde pokazala se učinkovitom Fedorova dominacija te tako pojas ostaje u vlasništvu Rusa Fedora.
Ono čega se svi sa zadovoljstvom sjećamo jest PRIDE GRAND PRIX 2006 na kojem su nastupila najveća imena PRIDE-a njih ukupno 16. Fedor Emelianenko zbog ozljede svoje mjesto prepušta agresivnom borcu Wanderlei Silvi koji uspijeva doći u polufinale gdje je naletio na tvrd orah imena Mirko CroCop, nakon pet minuta borbe Silva pada pokošen Mirkovom specijalkom. U finalnoj borbi Mirkov protivnik Josh Barnett u sedmoj minuti prve runde predaje meč nakon moćnih udaraca i apsolutne Mirkove dominacije. Mirko Filipović CRO COP okitio se pojasom Grand Prix-a te kroz suze radosnice razveselio sve svoje navijače. Na kraju 2006.g Shockwave nam donosi iznenađenje, u mnogi su mislili lakoj borbi za prvaka Fedora. Mark Hunt osam minuta dobro je mučio Fedora te se pokazao iznimno spremnim i vještim pa čak i u Fedorovom području parteru,no to Rus je u osmoj minuti ipak uspio pokazati svoju neopisivu kvalitetu te prisilio Hunta na predaju (kimura).


Text napisao: I.G.
Foto : UFC Zuffa LCC